ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ BLOG

Όποια/όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την προσπάθειά μου,μπορεί να το κάνει με μια δωρεά μέσω PayPal στον λογαριασμό : ovitrouvios@yahoo.gr

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές αναγνώσεις !

ΕΛΛΗΝ ΑΛΚΙΜΟΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πόσα θα πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους

Ο πιο συχνός μας επισκέπτης φαίνεται πως θα γίνει ο ταχυδρόμος, ο οποίος μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού νόμου αναμένεται να έχει πολύ δουλειά. Τα «ραβασάκια» της εφορίας με τις νέες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται μέσα στον Ιούλιο και θα δοθούν σε έχοντες και μη.

Οι φάκελοι της εφορίας θα αφορούν, φόρο εισοδήματος μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδευματία, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, καθώς και φόροι στην ακίνητη περιουσία.

Μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα "φθηνά" τσιγάρα, με τους «θεριακλήδες» να αναγκάζονται για ακόμα μια φορά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Παράλληλα από 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κ.λπ,, σε αναψυκτικά και χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Συγκεκριμένα:


Παρακράτηση φόρου σε μισθούς - συντάξεις: Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα που φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών με μηνιαίες αποδοχές από 600 έως και 1.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από αυτό το μήνα, μείωση στον μισθό ή στη σύνταξή τους κατά 1% έως και 3%. Μισθωτοί άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών που λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, θα χάσουν από 28,14 έως και 32,83 ευρώ τον μήνα.

Μεγαλύτερες μειώσεις, από 33 έως και 38 ευρώ τον μήνα, θα υποστούν οι μισθωτοί με ένα ή δύο τέκνα και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα φορολογική κλίμακα.

«Έκτακτη» εισφορά: Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ. Οι υπόχρεοι καλούνται να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.


Οι κλίμακες:
Ετήσιο εισόδημα 0-12.000 ευρώ: 0 ευρώ
Εισόδημα 12.000-20.000 ευρώ: 1%
Εισόδημα 20.000-50.000 ευρώ: 2%
Εισόδημα 50.000-100.000: 3%
Εισόδημα 100.000 και άνω 4%
 
Για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να μην πληρώνουν τα διπλά από κάποιον άλλον που έχει σχεδόν το ίδιο εισόδημα.

Τέλος επιτηδεύματος: Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω "αδράνειας", οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελεύθερο επάγγελμα.

Από το τέλος εξαιρούνται οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος, όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών, καθώς και οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Φόροι σε ακίνητα και αυτοκίνητα, έκτακτες εισφορές και ΦΠΑ 23%
Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.

Φόροι στα ακίνητα:
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Φυσικό αέριο: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης . Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.

Τσιγάρα: Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο.

Αύξηση ΦΠΑ: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.

Τέλη κυκλοφορίας: Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012. 

reports-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου